Telefoon

0184-411844

Email

info@fysiotherapie-sliedrechtwest.nl

Adres

Maaslaan 8, 3363 CJ Sliedrecht

Tip 1: Begin uitgerust aan de vakantie

Uitgerust op vakantie gaan na een drukke periode, dat klinkt tegenstrijdig. Toch is het belangrijk om niet oververmoeid aan de reis te beginnen. Door vermoeidheid, haast en stress, kan je een hogere spierspanning ontwikkelen. Hierdoor krijg je eerder klachten tijdens je reis naar de bestemming.

Tip 2: Zorg voor een goede zitplek

In de auto kan veel ingesteld worden, zodat je een perfecte zit kunt creëren. Zeker voor een langere rit is dit essentieel. Zorg ervoor dat de rug en benen goed worden ondersteunt door de stoel. Stel ook het stuur en de spiegels in, zodat je comfortabel kunt rijden. Ook als bijrijder is een goede zit plek belangrijk! In het vliegtuig heb je wellicht minder mogelijkheden om je plekje in te stellen, maar ook hier geldt dat een comfortabele zit de (lange) reis een stuk prettiger maakt.

Tip 3: Neem regelmatig pauze

Veel mensen willen het liefste zo snel mogelijk op hun vakantiebestemming zijn en rijden daardoor lang achtereen door. Voor je lijf is het echter essentieel om regelmatig even kort te pauzeren (ook voor je concentratie!) en na zo’n 2 uur rijden even uit de autostoel te komen. Even rekken, strekken en een korte wandeling doen wonderen.

Tip 4: Draag een zonnebril

Door steeds met je ogen te knijpen tegen de zon in, raak je sneller vermoeid en zelfs chagrijnig. Bovendien zorgt het voor spanning in de spieren in je gezicht, waardoor je nek en hoofdpijn kunt krijgen.

Tip 5: Oefeningen tijdens het reizen

Doe zo nu en dan kleine oefeningen tijdens het reizen in de auto of het vliegtuig, zowel met een autoreis als in het vliegtuig. Strek je benen, kantel je bekken, ga van de ene op de andere bil zitten, draai met je schouders of buig je hoofd naar links en naar rechts.

Tip 6: Draag goede schoenen

Houd je van wandelen of ga je een langere wandeling maken? Draag goede schoenen die geschikt zijn voor het terrein waar je bent. Een slipper is in de regel geen geschikte schoen om mee te wandelen!

Tip 7: Drink voldoende!

De meeste mensen zoeken in de zomerperiode de zon op, zonnig weer betekend vaak ook warmte. Drink voldoende om het lichaam voldoende te hydrateren. Zo voorkom je onder andere spierkramp. Pas bij extremer weer het leefritme aan, aan dat van de lokale bevolking, een siësta is zo gek nog niet!

Tip 8: Vervangende sport tijdens de zomerstop

Veel teamsporten houden gedurende een flink aantal weken een zomerstop, een periode waarin velen stilvallen. Na de zomervakantie gaan zij van nul naar honderd, met daarbij een grotere kans op blessures. Probeer op conditie te blijven met een vervangende sport, wie weet ontdek je iets heel leuks!

Tip 9: Geef je lichaam wat tijd na de rit

Houd er na een lange reisdag rekening mee dat je lichaam wat stijver is. Wanneer je van plan bent om dezelfde of volgende dag te gaan sporten, doe dan een langere warming up dan je gewend bent. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn geschikte activiteiten om je spieren weer soepel te maken en wakker te schudden na een lange reis. Wees voorzichtig met explosieve sporten en bewegingen.

Tip 10: Kom van te voren langs voor een check-up

Als laatste en misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Zorg dat je in de beste staat op vakantie gaat. Neem op tijd contact met ons op bij een klacht of blessure via 0184-411844

Recommended Articles