Het einde van het jaar betekend voor velen dat de zorgverzekering onder de loep wordt genomen. Vaak is de belangrijkste factor waar naar gekeken wordt de prijs, die moet zo laag mogelijk. Aan te raden is om naast een voordelige verzekering, vooral te kijken naar de inhoud en de voorwaarden die bij de verzekering horen! Goedkoop is soms duurkoop!
Wilt u verzekeringen vergelijken op de inhoud, dit kan via https://zorgverzekeringskaart.nl/
Een korte samenvatting wat de zorgverzekeringen in het algemeen bieden.
De basisverzekering
Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: Naturapolis, Combinatiepolis, Budgetpolis, Restitutiepolis (deze vervalt per 2025).
- De basisverzekering vergoedt de meeste zorg die medisch gezien nodig is. Denk aan de huisarts en een behandeling in het ziekenhuis.
- Dit basispakket is voor iedereen in Nederland verplicht.
- Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaal je meestal eerst het eigen risico. Het standaard eigen risico is 385 euro. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico, waardoor je een korting op de verzekering krijgt.
- Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun ouders en hebben geen eigen risico.
- Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren.
Soorten polissen basisverzekering, welke past bij mij?
- Budget- of naturapolis:De zorgverzekeraar heeft niet met alle zorgverleners een contract afgesloten. Je betaalt altijd een deel van de kosten zelf, als je gebruikmaakt van een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten.
- Combinatiepolis:Dit is een combinatie tussen de vroegere restitutie- en naturapolis. Voor sommige zorg geldt dat de zorg alleen helemaal wordt vergoed als je naar een zorgverlener met contract gaat, zoals bij een naturapolis. Voor andere zorg geldt dat je bij alle zorgverleners een volledige vergoeding krijgt. Zoals bij een vroegere restitutiepolis.
Aanvullende zorgverzekering
Sommige mensen hebben meer zorg nodig dan door de basisverzekering wordt vergoed. Je kunt dan kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Voorbeelden van zorg waarvoor mensen een aanvullende verzekering nemen zijn bijvoorbeeld Tandartskosten, Fysiotherapie en Steunzolen. Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering.
Wijzigingen in vergoedingen
Heb je een aanvullende zorgverzekering? Let dan goed op de inhoud? De totale maximale vergoeding en de maximale vergoeding per behandeling kunnen aangepast zijn. Soms is er sprake van een eigen bijdrage. Neem dus even de tijd om de voorwaarden door te nemen.
Voor- en nadelen van overstappen
Of het overstappen naar een andere zorgverzekeraar een voordeel of nadeel is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. De basisverzekering biedt in principe overal dezelfde dekking, maar de voorwaarden verschillen. Het is afhankelijk van de soort polis waar je terecht kunt.
Of je zorgverzekering nog bij je past, hangt niet alleen af van je gezondheid. Ook je persoonlijke situatie is belangrijk. Misschien denk je wel aan gezinsuitbreiding. Of ben je volgend jaar van plan een lange reis buiten Europa te maken. Ga na of je huidige zorgverzekering hier nog bij past.
Overstappen zorgverzekering tot 1 januari
De laatste dag dat je je zorgverzekering kunt opzeggen is 31 december. Dat is ook de laatste dag dat je kunt wisselen van zorgverzekeraar. De laatste dag om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten is 31 januari. Je nieuwe verzekering gaat dan in op 1 januari, met terugwerkende kracht.